آلزایمر چیست ؟ 20 راه فوق العاده برای پیشگیری از آلزایمر

آلزایمر چیست ؟ راه های پیشگیری از آلزایمر کدامند ؟

بیماری سخت و آزار دهنده قرن که گفته می‌شود تا حدود سی سال آینده یعنی تا سال 2050 سه برابر ، مبتلایان بیشتری به خود خواهد دید ، در مورد آلزایمر صحبت می‌کنیم ، بیماری که بیش از هفتصد هزار نفر سالمند در کشور خودمان به آن مبتلا هستند.

آلزایمر چیست ؟ علائم آلزایمر چیست ؟ آیا راهی برای درمان آلزایمر نیز وجود دارد ؟ بیماری آلزایمر بیشتر در چه سنی دیده می‌شود ؟ راه‌های پیشگیری از آلزایمر چیست ؟ ما در این مقاله سعی داریم همه چیز را درباره این بیماری بگوییم و شما را بیشتر با بیماری آلزایمر ، راه‌های پیشگیری از آن ، همین طور تغذیه مناسب برای پیشگیری از آلزایمر آشنا کنیم. با ما همراه باشید!

آلزایمر چیست ؟

بیماری آلزایمر نشانه‌ها و علائمی دارد که عمدتا با از دست دادن حافظه کوتاه مدت ، فراموش کردن نام‌ها ، آدرس‌ها و حتی تا فراموش کردن راه بازگشت به منزل هم ممکن است پیش رود. همگی ما حتی اگر در نزدیکان خود آن را ندیده‌ایم حتما در مورد آن از دیگران بسیار شنیده‌ایم. عملکرد این بیماری به نحوه‌ای است که کارکردهای مغز را به تحلیل می‌برد و بر روی همه اعمال مثل فکر کردن ، حرف زدن و کارهای روزانه تاثیر می‌گذارد.

تعریفی از بیماری آلزایمر

آلزایمر از حیث اینکه یک اختلال شناختی غیر قابل بازگشت می‌باشد، باعث وحشت خیلی از افراد به رسیدن به دوران پیری می‌شود. آلزایمر یکی از انواع بیماری‌های دسته زوال عقل است. ماهیت این بیماری به گونه‌ای است که فرد را در حال انجام فعالیت‌های روزانه هم دچار مشکل می‌کند. هر چه قدر زمان می‌گذرد، بیماری وسیع‌تر شده و مغز را بیشتر به انحلال می‌کشاند. سیر بیماری آلزایمر در افراد مختلف متفاوت است اما بالاخره در همه افراد سلول‌های مغزی تخریب می‌شود و فرد دچار فراموشی می‌شود تا جایی که نه خاطرات گذشته خود را به خاطر می‌آورد و نه اطرافیان خود را می‌شناسد.
در نوع پیشرفته بیماری آلزایمر حافظه بلند مدت نیز دچار مشکل می‌شود و در نهایت ممکن است باعث مرگ فرد شود بیماری آلزایمر در اکثر موارد افراد مسن را دچار می‌کند، اما گه‌گاه در میان جوانان نیز این بیماری دیده شده است از آن جایی که در حقیقت عامل اصلی این بیماری شناخته نشده است و راه درمانی قطعی نیز برای آن پیدا نشده است، تنها راه ممکن برای نجات از این بیماری پیشگیری از آن است که در این مقاله بطور مفصل به راه‌های پیشگیری از آلزایمر خواهیم پرداخت.

روند و مراحل بیماری آلزایمر چیست ؟

سیر بیماری آلزایمر درمیان افراد مختلف کاملا متفاوت است در کل این بیماری شامل سه مرحله است مرحله خفیف ، میانی و نهایی
مرحله خفیف یا اولیه آلزایمر : علائم کم کم ظهور پیدا می‌کند و برخی کارکردهای روزانه را مختل می‌کند و باعث ایجاد برخی مشکلات در زندگی و روابط فرد می‌شود.

همچنین بخوانید

اکثر مردم گه‌گاه در به خاطر آوردن برخی چیزها با مشکل روبرو می‌شوند . مثل زمانی که نام یک نفر را که تازه با او آشنا شده‌اند فراموش می‌کنند. ما در این مقاله قصد داریم 8 راهکار تقویت حافظه را به شما به طور کامل توضیح دهیم با ما همراه باشید!

8 راهکار تقویت حافظه

مرحله میانی آلزایمر : در مرحله میانی همه علائم ظاهر می‌شوند و تا جایی پیش می‌رود که بیمار به تنهایی قادر به زندگی و انجام کارهای خود نیست.
مرحله نهایی آلزایمر : آلزایمر اکثر قسمت‌های مغز را درگیر کرده و علاوه بر مشکلات ذهنی مشکلات جسمی را نیز پدید می‌آورد و بیمار کاملا به دیگران وابسته می‌شود و تقریبا دارای زندگی نباتی می‌باشد تا زمان مرگ.

دلایل بوجود آمدن بیماری آلزایمر

سن : مهم‌ترین عامل خطر آلزایمر سن است احتمال ابتلا به بیماری هر 5 سال پس از 65 سال دو برابر می‌شود آلزایمر در افراد بالای 80 سال شیوع بالایی دارد.
ژنتیک : بررسی‌های ژنتیکی مبتلایان به آلزایمر و خانواده‌های آنان نشان می‌دهد که مسئول 1% از موارد آلزایمر که قبل از 65 سالگی رخ می‌دهند، به ارث بردن گونه جهش یافته ژن‌های مربوط به پروتئین پیش ساز آمیلوآیید است. این جهش‌های ژنی سبب می‌شود که میزان بتا - آمیلوآیید در مغز افزایش یابد . همچنین دارا بودن ژنی بنام ( آی – پی – ا – ای – چهار ) می‌تواند خطر ابتلا به آلزایمر را از بین ببرد.
ضربه مغزی : ارتباطی بین ضربه مغزی شدید و احتملا ابتلا به آلزایمر وجود دارد به خصوص اگر ضربه مغزی به دفعات تکرار شود یا سبب از دست رفتن هوشیاری گردد.

ضربه مغزی شدید یکی از دلایل ایجاد بیماری آلزایمر

مشکلات قلبی : احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر با داشتن بیماری‌های قلب و عروق نظیر فشار خون ، سکته قلبی ، کلسترول بالا و دیابت افزایش می‌یابد.
نژاد : احتمال ابتلای لاتین تبارها و آمریکایی - آفریقایی تبارها به آلزایمر بیشتر از سفید پوستان است.
سبک زندگی : عواملی نظیر رژیم غذایی و میزان فعالیت بدنی ، در میزان احتمال ابتلا به آلزایمر نقش دارند.

علائم آلزایمر در افراد

بیماری آلزایمر یک بیماری پیش رونده است ولی در مراحل ابتدایی علائم هشدار دهنده دارد که در زیر به آنها اشاره می‌کنیم :

1- اختلال در حافظه کوتاه مدت در بیماری آلزایمر : یکی از بدیهی‌ترین علائم آلزایمر فراموش کردن وقایع اخیر است مانند فراموش کردن خوردن یا نخوردن وعده غذایی قبل یا فراموش کردن شماره تلفن افراد خانواده که همیشه حفظ بوده است.
2- اختلال در انجام کارهای روزانه در بیماری آلزایمر : افراد مبتلا به آلزایمر، در مراحل اولیه نیاز به فکر کردن بر سر کارهایی دارند که قبلا به راحتی بدون فکر کردن آنها را انجام می‌دادند، مثل پختن غذاها و تعمیر لوازم منزل.
3- اختلالات گفتاری در بیماری آلزایمر : افراد مبتلا به بیماری آلزایمر در پیدا کردن کلمات صحیح در گفتار با سختی مواجه می‌شوند و گاهی کلمات غلط را به جای کلمات صحیح به کار می‌برند.

حتما بخوانید

ما برای مقابله با تعداد زیادی از عوامل حواس پرتی که در زندگی روزمره با آن مواجه هستیم ، تکامل پیدا نکردیم. ما می‌توانیم با کنار گذاشتن عوامل حواس پرتی ذهن خود را مدیریت کنیم. ما در این مقاله به شما 13 ترفند را برای افزایش تمرکز ذهن خواهیم گفت با ما همراه باشید.

افزایش تمرکز ذهن با 13 ترفند ساده و علمی در محل کار

4- اختلال در تفکر انتزاعی در بیماری آلزایمر : افراد مبتلا به آلزایمر در تفکر انتزاعی نیز تحلیل می‌روند ودر تصمیم‌گیری دچار مشکل می‌شوند و بعضا در مواقع حساس نمی‌توانند تصمیم‌گیری درستی داشته باشند.
5- گم کردن زمان و مکان در افراد مبتلا به آلزایمر : افراد مبتلا به آلزایمر ، زمان را فراموش می‌کند واغلب نمی‌دانند از کجا به کجا دارند ، می‌روند ممکن است در پیدا کردن آدرس خانه دچار مشکل شوند.
6- اختلال در قضاوت : بیماران آلزایمری می‌توانند در بدیهی‌ترین امور در امر قضاوت دچار مشکل شوند، مثلا ممکن است آنها را در فصل تابستان درخیابان با چند لباس گرم روی هم پوشیده ببینید.
7- تغییرات خلق وخو : در این گونه بیماران در یک چشم برهم زدن می‌‌توانید دو وضعیت خلق وخوی متفاوت ببینید، مثلا پس از چند ثانیه گذشتن از خنده ، گریه شدید آن‌ها را می‌توانید ببینید.
8- فراموش کردن جای وسایل  : این افراد در به یاد آوردن جای وسایل دچار مشکل می‌شوند و حتی گاهی وسایل را جا به جا قرار می‌دهند، مثلا ممکن است کفش‌ها را در یخچال بگذارند.
9- کاهش انگیزه برای زندگی : انگیزه این افراد به میزان چشم‌گیری کاهش پیدا می‌کند، بیشتر تایم خود را ممکن است در مقابل تلویزیون بگذارنند، بیش از اندازه می‌خوابند و تمایلی به انجام فعالیت‌های روزانه خود ندارند.
10- تغییر رفتارهای شخصی : تقریبا همه افراد در طول زندگی خود دچار تغییرات شخصیتی می‌شوند، اما این تغییرات در افراد آلزایمری واضح‌تر دیده می‌شود، مثلا فردی که هیچ وقت بد بین نبوده، دچار بد بینی می‌شود یا یک فرد کاملا مستقل ، به دیگران ممکن است کاملا وابسته شود.

نحوه تغزیه می تواند به پیشگیری از آلزایمر کمک کند

20 راه فوق العاده برای پیشگیری از آلزایمر

اخیرا پژوهش‌های انجام شده متخصصان پزشکی و روان شناسی حاکی از این است که نحوه تغذیه ، سبک زندگی ، فعالیت و تحرک فیزیکی و فعالیت های ذهنی در میزان احتمال ابتلا به آن و همین طور در پیشگیری از آلزایمر نقش مهم و عمده‌ای دارند که در زیر به مهم‌ترین آن‌ها اشاره خواهم کرد.

1- خواندن و نوشتن : بسیار بخوانید و بنویسید ، بلند بخوانید ، با تغییرصدا و به جای شخصیت‌های کتاب یا نویسنده بخوانید ، خاطرات روزانه و غیره را بنویسید. از مطالبی که دوست دارید، یادداشت بردارید و مطالب را به دقت کلمات و با احساس‌های مختلف بخوانید. هر چیزی را که دوست دارید و می‌خواهید بخوانید را بنویسید. نوشتن و خواندن یکی از بهترین فعالیت‌ها برای تقویت و افزایش حافظه استو در پیشگیری از آلزایمر تاثیر زیادی دارد.
2- با هر دستی که عادت به مسواک زدن دارید، از امشب با آن یکی دست مسواک بزنید، مثلا اگر با دست راست مسواک می‌زنید، از امشب مسواک را با دست چپ گرفته و مسواک بزنید.
3- یک تصویر یا یک عکس خانوادگی و حتی یک وسیله الکترونیکی را به دقت نگاه کرده بعد با چشم‌های بسته شروع به توصیف آن کنید.
4- اگر همیشه عادت به یک دوش گرفتن ساده دارید، از این پس یک حمام درست حسابی و سنتی را تجربه کنید.
5- اگر عادت دارید با اتومبیل خود به سرکار می‌روید، این عادت را تغییر دهید و مقداری از مسیر را پیاده و مقداری از آن را با وسیله نقلیه عمومی طی کنید.

پیشنهاد می شود بخوانید

روانشناسی اکت رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد است که هدف آن ساخت یک زندگی غنی و پر معناست. ما در این مقاله ذهن آگاهی را به وسیله یوگا و روانشناسی اکت به شما خواهیم گفت با ما همراه باشید تا همه چیز را در باره ذهن آگاهی به شما بگوییم .

ذهن آگاهی با روانشناسی اکت و یوگا

6- روی میز کار خود را نگاه کنید ، هراز گاهی جای اشیا و روی میز را تغییر دهید در خانه و آشپزخانه هم این تغییرات را ایجاد کنید.
7- درهنگام سوار شدن بر آسانسور ، چشم‌هایتان را ببندید وسعی کنید دکمه طبقه مورد نظر را فشار دهید.
8- تایم‌های استراحت خود را به جای نشستن در کلاس یا پشت میز محل کار به حیاط بالکن روید و هوای تازه را استنشاق کنید.
9- گه‌گاه تابلوهای نقاشی یا ساعت و اشیا دکوری جلوی چشم خودتان را وارونه کنید.
10- به جای نگاه کردن به غذا ، از بو و مزه آن سعی کنید پی ببرید که درون بشقاب‌تان چه غذایی است در کل حدس زدن در همه امور می‌تواند به ما در پیشگیری از آلزایمر کمک کند.
11- سرگرمی تازه‌ای برای خودتان پیدا کنید عادت‌های سرگرمی خود را هراز چند گاهی تغییر دهید.
12- ذهن آگاهی داشتن در هر امری از قبیل تماشای تلویزیون ، دوش گرفتن ، خوردن غذا و غیره ( تمرکز و حضور ذهن واقعی ) می‌تواند در پیشگیری از آلزایمر مفید واقع شود.

باغبانی یکی از راه های پیشگیری از آلزایمر

13- باغبانی و پرورش گل و گیاه به تقویت تمرکز و حافظه کمک می‌کند.
14- حل جدول ، معما ، چیستان و در کل انجام بازی‌های جمعی و فکری بسیار موثر است.
15- با هر دستی که موهایتان را با آن شانه می‌کرده‌اید، از امروز از دست مخالف استفاده کنید.
16- حفظ کردن شعر، متن فیلم ، داستان ، فرمول‌های ریاضی وشیمی ، گوش دادن به موسیقی‌های موسیقی دانان بزرگ ، یادگیری‌های جدید به تقویت و قوی شدن حافظه شما کمک می‌کند.
17- گاهی با خود تمرین بازی گونه‌ی پیدا کردن اشیا با چشم بسته را در خانه انجام دهید.
18- با چشمان بسته ، کلید را از جیب کیف خود درآورده، سوراخ را پیدا کرده و درب را باز کنید.
19- هر فعالیتی که منجر به شادی شما چه درونی و چه بیرونی می‌شود را در زمره کارهای روزانه خود قرار دهید، از جمله رقص ، ورزش ، آشپزی یا ترتیب دادن یک مهمانی.
20- تکرار و تکرار ...... حفظ کردن شماره تلفن ، تکرار آن، حفظ کردن شماره نیروهای امدادی و تکرار در کل هر چیزی را که می‌خواهید به خاطر بسپارید باید مدام و مدام تکرار کنید و این امر تاثیر زیادی را در پیشگیری از آلزایمر دارد.

* پیشنهاد ویژه ما سریال سی روز تا پیروزی *

اگه می‌خوای یکسری تغییرات اساسی و موثر در زندگیت داشته باشی و با مهارت‌های لازم برای کسب موفقیت آشنا بشی ، سریال سی روز تا پیروزی در این زمینه کمک زیادی به تو خواهد کرد.

سریال سی روز تا پیروزی

  • نویسنده : سارا نوری فر | کارشناس ارشد روانشناسی بالینی
    • امتیاز :
    • 4
    • 0
  • تعداد مشاهده : 5353 بار
  • مشاهده نظرات کاربران
  • تاریخ انتشار : 1399/02/20
نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

instagram
telegram
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.