تاثیر کمال گرایی در نوجوانان و روش های درمان آن

تاثیر کمال گرایی در نوجوانان و روش های درمان آن

کمال گرایی در نوجوانان یک ویژگی شخصیتی است که مستلزم تلاش برای بی عیب و نقص بودن، تعیین استانداردهای بسیار بالا و ارزیابی بیش از حد انتقادی است. علائم کمال گرایی در نوجوانان یک ساختار شخصیتی پیچیده و چند بعدی است که هر دو جنبه سازگار و ناسازگار را در بر می گیرد.


علائم کمال گرایی در نوجوانان چیست ؟

در ادبیات کمال‌گرایی، مدل‌های نظری مختلفی وجود دارد که هدفشان توضیح چگونگی رشد و تاثیر کمال‌گرایی در نوجوانان و روش های درمان آن هست. و همه مدل‌ها تاکید می‌کنند که دوران کودکی و نوجوانی دوره ‌های کلیدی برای رشد کمال گرایی در نوجوانان هستند و والدین نقش اصلی را درکمال گرایی کودکان ایفا می کنند. کمال گرایی در دانش آموزان در طول زمان رشد می کند و ممکن است درخانواده اصلی کودک شکل بگیرد که اغلب ناشی از تعاملات والدین وکودک است. این ها فقط قسمتی از دلایل به وجود امدن کمال گرایی در نوجوانان هست.

مشاوره تحصیلی خصوصی
جهت ثبت نام در مشاوره تحصیلی به سبک علی میرصادقی، عدد 66 رو به 3000909030 بفرست!!

عوامل موثر در ایجاد کمال گرایی در نوجوانان:

کمال گرایی در نوجوانان یکی از آن ویژگی هایی است که می توانید آن را هم به عنوان نقطه ضعف و هم به عنوان نقطه قوت توصیف کنید. از یک طرف به شما انگیزه می دهد تا در نتایج خود برتر باشید، اما از طرف دیگر می تواند باعث ایجاد اضطراب بی مورد و حتی آزار اطرافیانتان شود. به گفته محققان، کمال گرایی در نوجوانان از تعداد بی شماری از عوامل مختلف ناشی می شود. عوامل بیولوژیکی شامل ژنتیک و خلق و خو ، روابط فرد با خانواده، دوستان، معلمان و همچنین فشارهای اجتماعی و فرهنگی این موارد  عوامل کمال گرایی در نوجوانان هست هم در ایجاد کمالگرایی تاثیرگذار است و همه این سطوح بر یکدیگر تأثیر می‌گذارند. در ادامه این مقاله دلایل به وجود امدن کمال گرایی در دانش آموزان و راه های در مان آن را بررسی می کنیم.

سه دلیل ایجاد کمال گرایی در نوجوانان:

کمال گرایی در نوجوانان را می توان به سه دلیل مجزا در نظر گرفت:

1)کمال گرایی خود محور یا تمایل به کمال طلبی از خود

2)کمال گرایی دیگر گرا یا تمایل به کمال طلبی از افراد دیگر

3)کمال گرایی تجویز شده از نظر اجتماعی، یا تمایل به این باور که دیگران از شما می خواهند که کامل باشید.

خواندن این مقاله را از دست ندید: تاثیر ارتباط والدین با نوجوانان در سلامت روان آن ها

تاثیر والدین در ایجاد کمال گرایی دانش آموزان

والدینی که سبک فرزند پروری مستبدانه و سختگیر دارند و بیش از حد انتقادی هستند، بچه‌های کمال‌گرا تربیت می‌کنند. به ویژه، والدین بیش از حد انتقادی، مطالبه گر و کنترل‌گر، بچه‌های خود انتقادگر، مطالبه‌گر و کمال‌گرا را پرورش می‌دهند که این دسته از دانش آموزان احساس می‌کنند دیگران از آن ها ناامید شده‌اند.» مدل انتظارات اجتماعی پیشنهاد می کند که کمال گرایی در نتیجه تایید احتمالی والدین همراه با انتظارات و انتقاد والدین ایجاد می شود. این بدان معناست که والدین به فرزندان خود می آموزند که کمال و موفقیت برای جلب رضایت آن ها و جلب محبت آن ها بسیار مهم است، در حالی که شکست پذیرفتنی نیست. کودکانی که والدین آن ها انتظارات عملکرد بالایی دارند و زمانی که این انتظارات برآورده نمی شوند از آن ها انتقاد می کنند و محبتشان را از آن ها دریغ می کنند ، با درونی کردن این انتظارات و همچنین خود ارزیابی منفی مرتبط با آن، بیشتر مستعد ایجاد کمال گرایی هستند. این مطالب قسمتی از تاثیرات کمال گرای در نوجوانان هست

مدل دیگر، مدل یادگیری اجتماعی  است که بر تمایل کودکان به مدل‌سازی رفتارهای کمال‌ گرایانه والدینشان تمرکز دارد. این مدل نشان می‌دهد که کودکان با مشاهده و تقلید از کمال‌گرایی والدین خود، ویژگی‌های کمال‌گرایانه را در خود پرورش می‌دهند، که ممکن است به دلیل مواجهه مکرر با باورها و رفتارهای کمال‌گرایانه والدین یا تلاش برای کمال‌تر بودن مانند آنها رخ دهد.

خواندن این مقاله حتما به شما کمک خواهد کرد: سبک فرزند پروری سهل گیرانه و آسان گیر

روش های درمان کمال گرایی در نوجوانان:

1)سعی کنید به فرزندتان بگویید که برای او نه تنها بر اساس آنچه انجام می دهد بلکه بر اساس شخصیت او ارزش قائل هستید.

2)سعی کنید نوجوانان را کمتر کنترل کنید ، کمتر از آن ها انتقاد کنید و از آن ها بیش از حد و افراطی مراقبت نکنید.

3)به دانش آموزان بیاموزید که اشتباهات خود را بپذیرند و از آن ها درس بگیرند.

4) بر سخت کوشی و نظم و انضباط مجزا از سوق دادن به سمت کمال گرایی تأکید کنید.

اینقدر سخت گرفتن به خودتان اجازه نمی دهد که آنچه هستید را بپذیرید. خبر خوب این است که شما دستاوردهای خود نیستید. البته، چیزهایی وجود دارد که باید روی آن ها کار کنید، اما این بدان معنا نیست که شما به عنوان یک فرد به این دلیل ارزش بیشتری خواهید داشت. این مطالب تعدادی از اثر های کمال گرایی در نوجوانان و نحوه درمان آن هست.

شارون مارتین، متخصص کمال‌گرایی و نویسنده «کتاب کار CBT برای کمال‌گرایی»، نکاتی را توصیه می‌کند که چه کارهایی می‌توانید انجام دهید تا بدون توجه به دستاوردهایتان، خود را دوست داشته باشید و از خودتان مراقبت کنید. مقاله های مرتبط حتما بخوانید: سبک های فرزند پروری مقتدرانه اصولی

تاثیر کمال گرایی در نوجوانان و روش های درمان آن

راه های غلبه بر کمال گرایی در نوجوانان

1) با دلسوزی با خود صحبت کنید

بپذیرید که می توانید اشتباه کنید و اشتباهات پایان دنیا نیست.

2)انتقاد از خود را مجدداً بررسی کنید

وقتی از خود انتقاد می کنید توجه کنید. با جستجوی حقایق ، خودگویی منفی خود را به چالش بکشید. به عنوان مثال، ممکن است تمایل به تعمیم داشته باشید، مانند «من همیشه دست و پا چلفتی هستم»، بنابراین سعی کنید آنچه را که در مورد آن درست است شناسایی کنید، با خود صحبت کنید و توضیح دهید که چرا در این لحظه خاص دست و پا چلفتی هستید یا سایر ویژگی های مثبت را به خود یادآوری کنید.

3) بخشش خود را تمرین کنید

اشتباهات خود را ببخشید. تنبیه کردن خود برای ساعات طولانی چه فایده ای دارد؟ کمال گرا ها به خود یادآوری می کنند که چقدر بد هستند، که باعث می شود در گذشته گیر کنند و نگران انجام اشتباه مشابه در آینده باشند. از اشتباهات درس بگیرید، رشد کنید و ادامه دهید.

4) روی نقاط قوت خود تمرکز کنید

به جای بزرگنمایی نقاط ضعف خود، نقاط قوت خود را شناسایی کنید و هر روز پیروزی های خود را جشن بگیرید، هر چقدر هم که کوچک باشد. من همیشه توصیه می کنم در پایان روز خود به سه موردی که بابت آنها سپاسگزار هستید فکر کنید تا با یک نکته مثبت به پایان برسد.

5) رنج خود را در چشم انداز قرار دهید

این نکته خاصی است که می خواهم به لیست شارون اضافه کنم. فهمیدن یک اشتباه در واقع پایان دنیا نیست و اینکه همیشه فرصت های جدید وجود دارد.راجر فدرر، تنیس‌باز، یک کمال‌گرا بود و با هر شکستی رنج می‌برد تا اینکه مربی‌اش فوت کرد. این رویداد باعث شد او برنده شدن را در چشم انداز قرار دهد: "هر شکست در تنیس در مقایسه با چنین لحظه ای چیزی نیست."

خواندن این مقاله را از دست ندید: روش های جلب اعتماد والدین

ارتباط هوش هیجانی و کمال گرایی در نوجوانان:

محققان توضیح می دهند: "بهترین راه برای جلوگیری از پیامدهای منفی کمال گرایی والدین این است که توجه والدین را مستقیماً به آن جلب کنیم و والدین را متقاعد کنیم که از مقایسه فرزندان خود با تصویر غیر واقعی از یک کودک ایده آل یا ایجاد انتظارات غیر واقعی از فرزندان خود دست بردارند." محققان همچنین پیشنهاد می‌کنند که بر روی هوش هیجانی خود کار کنید تا به تعدیل تمایل شما به انتظار کمال از فرزندان و خودتان کمک کند.


برای رزرو و ثبت نام جلسات مشاوره تحصیلی بارسا
مشاوره تحصیلی تلفنی و حضوری ) با شماره ۲۲۶۷۷۹۱۷-۰۲۱ تماس بگیرید
یا عدد 
۶۶ را به سامانه ۳۰۰۰۹۰۹۰۳۰ ارسال کنید.

نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.