بررسی رشته رادیولوژی | آینده شغلی و بازار کار آن

رادیولوژی

رادیولوژی نام یک رشته از تخصص های پزشکی است که از پرتو ایکس و دیگر اقسام امواج و پرتوها برای تشخیص و درمان بیماری و حالات غیرطبیعی کمک می‌گیرد.

ما در انتهای مقاله درآمد رشته رادیولوژی و بازار کار رشته رادیولوژی را به طور دقیق بررسی کرده ایم.

تعریف رشته رادیولوژی:

رادیولوژیست ها پزشکان متخصص پزشکی هستند که با استفاده از روش های تصویربرداری پزشکی مانند اشعه ایکس ، توموگرافی کامپیوتری (CT) ، تصویربرداری با تشدید مغناطیسی (MRI)، سونوگرافی در تشخیص و درمان صدمات و بیماری ها تخصص دارند. رادیولوژیست ها با استفاده از روش های تصویربرداری به دیدن داخل بدن و ارزیابی وضعیت بیمار می پردازند. یک رادیولوژیست با دستور پزشک متخصص نسبت به روش تصویربرداری می پردازند و در صورت لزوم آزمایش های اضافی را انجام می هد. رادیولوژیست های تشخیصی، ممکن است در این زیرمجموعه های رادیولوژی تصویربرداری از پستان (ماموگرافی)، رادیولوژی قلب و عروق (قلب و گردش خون)، رادیولوژی قفسه سینه (قلب و ریه ها)، رادیولوژی اورژانس، رادیولوژی دستگاه گوارش (معده ، روده و شکم)، رادیولوژی دستگاه تناسلی (دستگاه تناسلی و ادراری)، رادیولوژی سر و گردن، رادیولوژی عضلانی اسکلتی (عضلات و اسکلت)، نورورادیولوژی (مغز و سیستم عصبی؛ سر ، گردن و ستون فقرات) و رادیولوژی کودکان (تصویربرداری از کودکان) تخصص داشته باشد. رادیولوژیست پزشکی است که در تشخیص و معالجه بیماری و آسیب دیدگی تخصص دارد، از تکنیک های تصویربرداری پزشکی مانند اشعه ایکس ، توموگرافی کامپیوتری (CT)، تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI)، پزشکی هسته ای، توموگرافی انتشار پوزیترون (PET) و فیوژن استفاده می کند. از آنجا که برخی از این تکنیک های تصویربرداری شامل استفاده از اشعه هستند و برای درک ایمنی و حفاظت از اشعه نیاز به آموزش دارند. دانشجویان رشته تکنولوژی پرتو شناسی خوشبختانه بعد از دریافت مدرک کاردانی می تواندد جذب بیمارستان ها و یا کلینیک هایی شوند که دارای مرکز تصویر برداری هستند. هر چه سطح تحصیلات فرد بالاتر باشد سمت شغلی و نوع امور تصویر برداری که انجام می دهد تخصصی تر می شود. در ایران به دلیل وجود محدودیت های ساعت کاری مجاز در ماه برای کارشناسان رادیولوژی و نیاز به کارشناسان بیشتر برای رفع نیاز های جامعه، فرصت شغلی خوبی برای این رشته وجود دارد. کارشناسان رادیولوژی اجازه راه اندازی مرکز تصویر برداری را ندارند و تنها مجوز راه اندازی مرکز تصویر برداری به دکتر متخصص رادیولوژی داده می شود.

کار کارشناس رادیولوژی چیست؟

کار کارشناس رادیولوژی این هست که بیماری ها یا حالات غیرطبیعی بدن رو بوسیلۀ روش های تصویربرداری مثل رادیوگرافی ساده، آنژیوگرافی، سی تی اسکن، ام آر آی و روش های دیگه تشخیص می دهد. در واقع کارشناس تکنولوژی پرتوشناسی، وظیفه دارد طبق دستور پزشک از بیمار تصویربرداری کند.

مقاطع تحصیلی رادیولوژی

کسانی که کارشناسی پرتوشناسی دارند میتوانند برای کارشناسی ارشد چند رشته شرکت کنند. مانند فیزیک پزشکی، علوم تشریحی، رادیوبیولوژی، فناوری تصویربرداری پزشکی که یک رشته نوپا هست و رشته های دیگر. فعلا رشته ای به نام دکتری تخصصی رادیولوژی در ایران نداریم و اگر فردی بخواهد متخصص رادیولوژی شود باید حتما از پزشکی وارد این رشته شود.

فرصت های شغلی در رشته رادیولوژی

رشته رادیولوژی را با نام رشته ای با فرصت های شغلی فراوان می شناسند. این رشته به دلیل نیازا بیمارستان های دولتی و خصوصی دارای فرصت های شغلی خوبی در اکثر نقاط کشور است. فارغ التحصیلان رشته تکنولوژی پرتوشناسی می توانند در مراکز تصویربرداری مانند ایزوتوپ، رادیولوژی، MRI، سی تی اسکن مشغول به کار شوند. عده ای از رادیولوژیست های می توانند به عنوان بازرسین کار با اشعه ایکس در دانشگاه های علوم پزشکی و سازمان های انرژی اتمی به فعالیت بپردازند. از دیگر فعالیت های یک رادیولوژیست می توان به انجام رادیوگرافی براساس تکنیک‌های مربوط، رعایت کلیه استاندارد‌ها به منظور حفاظت بیمار و متصدی رادیوگرافی، انجام رادیوگرافی با ماده حاجب زیر نظر متخصص رادیولوژی، بایگانی و حفاظت عکس های رادیولوژی بر طبق استانداردها، ظهور و ثبت کلیشه‌های رادیوگرافی، کنترل حسن انجام رادیوگرافی انجام شده اشاره کرد.

بیشتر بخوانید رشته مهندسی پزشکی

بازارکار و درآمد رادیولوژی

رادیولوژی هنوز در دانشگاه آزاد ارائه نمی‌شود و این کمتر بودن پذیرش، از مزایای رشته رادیولوژی نسبت به سایر رشته‌های پیراپزشکی است. تا سال جاری، حدودا ۷۰۰ تا ۸۰۰ نفر از طریق کنکور سراسری در دوره روزانه در دانشگاه‌های علوم پزشکی و پردیس خودگردان وارد این رشته می‌شونددانشگاه علوم پزشکی ارتش نیز مردان داوطلب رشته رادیولوژی را به صورت بورسیه پذیرش می‌کند. با توجه به این سطح از ظرفیت، به نظر می‌رسد نه تنها بازار کار این رشته تا چند سال آینده اشباع نمی‌شود، بلکه افزایش سطح بهداشت، افزایش جمعیت و محدودیت ساعت کاری مجاز در ماه برای کارشناسان رادیولوژی، موجب افزایش نیاز به فارغ‌التحصیلان این رشته خواهد بود. کارشناس رشته رادیولوژی می‌تواند در زمان کوتاهی وارد بازار کار شده و در بیمارستان‌های دولتی یا خصوصی، کلینیک‌ها، درمانگاه‌ها، مطب‌ها و مراکز تصویربرداری که کار رادیولوژی، رادیوایزوتوپ و سی‌تی‌اسکن، ماموگرافی (کارشناس‌های خانم)، هیستروسالپینگوگرافی (کارشناس‌های خانم)، میلوگرافی (تصویربرداری از کانال نخاعی)، گرافی‌های رنگی (با ماده کنتراست) آنژیوگرافی، گرافی‌های دهانی و دندانی و به دست آوردن تراکم استخوان انجام می‌دهند، مشغول به کار شود. یک کارشناس رشته رادیولوژی می‌تواند در بخش درمانی مانند رادیوتراپی، سنگ شکن کلیه و مجاری ادراری هم فعالیت کند. سونوگرافی مربوط به رشته رادیولوژی نیست، هرچند واحدی تحت عنوان سونوگرافی را می‌خوانند ولی به دلیل حساسیت کار و تخصصی بودن، متخصصان رادیولوژی این کار را انجام می‌دهندفارغ التحصیلان مقطع کاردانی رشته تکنولوژی پرتوشناسی هم می‌توانند به عنوان کاردان تصویربرداری، مسئول آماده‌سازی دستگاه‌های مختلف رادیوگرافی، انجام عمل رادیولوژی، ظهور و ثبت کلیشه‌های رادیوگرافی در بخش‌های رادیولوژی مراکز درمانی فعالیت کنند. از دیگر مشاغل جذاب این رشته، بازرس کار با اشعه ایکس در دانشگاه‌های علوم پزشکی و سازمان‌های انرژی اتمی هستند. کار در این رشته همیشه هست و حقوقی تحت عنوان حق اشعه نیز به کارشناسان پرداخت می‌شود. صحبت از میزان درآمد این رشته نشدنی است چون بر اساس زمینه کاری، محل اشتغال، میزان مهارت و فعالیت خودتان، درآمد رشته رادیولوژي بازه گسترده‌ای دارد. اشتغال در زمینه‌های پردرآمدتر این رشته مثل ام‌آر‌آی، مهارت و دانش بالا دارد و به همین دلیل بازار کار آن محدودتر است. بنابراین کسانی ک تخصص این کار را دارد، قطعا به درآمد خوبی خواهند رسید. در صورت ادامه تحصیل در مقاطع بعدی، می‌توانید در بخش آموزش به عنوان استاد دانشگاه فعالیت کنید. بعضی از فارغ‌التحصیلان نیز در کنار یک متخصص رادیولوژی (یکی از تخصص‌های رشته پزشکی)، مرکز رادیولوژی یا تصویربرداری تأسیس می‌کنند و از این طریق درآمد بسیار بالایی خواهند داشت. دریافت مجور تأسیس مرکز تصویربرداری، نیاز به جذب سرمایه و همراهی حداقل ۵ کارشناس و ۱ متخصص رادیولوژی دارد.

کدام دانشگاه ها رشته رادیولوژی دارند؟

دانشگاه های علوم پزشکی

 شهید بهشتی
 جندی شاپور اهواز
 ایران
 تهران
 زنجان
 سمنان
 مشهد
 زاهدان
 یاسوج
 ارتش
 اردبیل
 بابل
 تبریز
 شهرکرد
 کاشان
 شیراز
 کرمان
 لرستان
 همدان
 بهبهان
 گناباد
 ارومیه
 مازندران
 کرمانشاه
 بندر عباس
 رفسنجان
 کردستان
 اصفهان
 گیلان
 یزد
 بیرجند

واحد های درسی رادیولوژی

دوره ی کارشناسی این رشته 4 سال است. تعداد کل واحد های درسی 130 واحد است.
درس های عمومی: 22 واحد
درس های تخصصی و پایه: 92 واحد
کارآموزی در عرصه: 16 واحد

نظر دانشجوی رادیولوژی

نظر بهنام جعفری دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی ایران
تکنسین رادیولوژی (کارشناس پرتوشناسی) با کمک انواع فن آوری های تصویربرداری از قسمت های مطابق با دستور پزشک معالج تصویربرداری می کند. در هر مرکز تصویربرداری پزشک متخصص پرتوشناسی (پزشک رادیولوژیست) حضور دارد که با استفاده از روش ها و تجهیزات مختلف تصویربرداری به تشخیص بیماری ها می پردازد. وظیفه این پزشک متخصص تشخیص بیماری ها، شکستگی ها و ...از روی تصاویر رادیوگرافی است .

درآمد و حقوق رشته رادیولوژی در ایران:

میزان حقوق رادیولوژیست های خوب است. بسته به اینکه در بیمارستان های خصوصی یا دولتی باشند، حقوق متفاوتی دریافت می کنند. حقوق این افراد با توجه به سطح تحصیلات، مهارت و سابقه کاری بین 5 میلیون تا 10 میلیون است. افرادی که خودشان مراکز تصویر برداری راه اندازی می کنند، درآمد خیلی بالاتری از افرادی که در این حرفه مشغول هستند، کسب می کنند.

بازار کار و آینده شغلی رشته رادیولوژی در دنیا:

رشته رادیولوژی یک رشته پزشکی مدرن برای تشخیص و درمان بیماری ها به حساب می آید. این رشته در حال در همه دنیا در حال پیشرفت است و روز به روز نیازمند متخصصان بیشتری در این حرفه هستیم. این متخصصین می توانند در بیمارستان ها، آزمایشگاه های پزشکی و تشخیصی، مراکز مراقبت سرپایی مشغول به کار شوند. طبق پیش بینی BLS مشاغل رادیولوژی نرخ شغلی بالاتر از میانگین کشوری را دارند و بین سال های 2016 تا 2026، نرخ رشد 13 درصدی برای متخصصان رادیولوژی و MRI، و نرخ 10تا 23 درصدی برای سونوگرافیست های پزشکی تشخیصی را داریم.

کشور سوئیس

متخصصان رشته های پزشکی در سوئیس از پردرآمدترین افراد اروپا هستند. رادیولوژیست در سوئیس به طور متوسط سالانه506،700 فرانک سوئیس درامد دارند.

ایالات متحده

رادیولوژیست در ایالات متحده به طور متوسط ​​420،000 دلار درآمد دارد. این مبلغ بالاتر از متوسط ​​حقوق بیشتر متخصصان در ایالات متحده است.

کشور آلمان

رادیولوژیست ها از پردرآمدترین متخصصان پزشکی در کشور آلمان هستند که درآمد ناخالص آن به طور متوسط ​​230،000 یورو در سال است.

کشور انگلستان

حقوق اولیه برای یک کارورز در این حوزه مبلغی بین 37200 47000 پوند است. درآمد این افراد در صورت داشتن 10 تا 19 سال تجربه ، سالانه به 105000 پوند می رسد.

توانایی های لازم برای رشته رادیولوژی:

- دقت زیاد و توجه به جزئیات
- به روز بودن و آگاهی از جدید ترین روش ها و تکنولوژی ها
- توانایی استفاده درست از تجهیزات و دستگاه های رادیوگرافی
- مهارت های ارتباطی خوب به خصوص نسبت به بیماران مختلف
- داشتن حس مهربانی و همدلی نسبت به بیماران

کارنامه قبولی رشته رادیولوژی

کارنامه قبولی رشته رادیولوژی دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی

رادیولوژی

کارنامه قبولی رشته رادیولوژی دانشجوی دانشگاه شهر کرد

رادیولوژی


نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.