اختلال استرس پس از سانحه (ptsd) در کودکان | علائم و درمان

ptsd در کودکان

کودکان مانند بزرگسالان از حوادث در امان نیستند و در مواجهه با رویدادهای آسیب زا می‌توانند دچار اختلال استرس پس از سانحه در کودکان شوند. این اختلال زمانی در کودک اتفاق می‌افتد که سانحه‌ای فراتر از تاب و توان کودک برایش اتفاق می‌افتد.

آیا برای کودک شما اتفاقی ناگوار افتاده که بیش‌تر از توان او بوده؟ آیا فکر می‌کنید کودک شما دچار اختلال شده. با ما تا پایان این مقاله همراه باشید تا اطلاعات خوبی را در زمینه اختلال استرس پس از سانحه کودکان به شما بدهیم.

در مقاله قبل راجع به اختلال PTSD در بزرگسالان صحبت کردیم. در این مقاله سعی داریم به شناسایی و تشخیص PTSD در کودکان بپردازیم. همانطور که می‌دانیم دوران کودکی در بروز صفات و ویژگی‌های بادوام شخصیتی بعدی، نقش بسیار مهمی دارد بناربراین شناسایی هر گونه اختلال در این دوران اهمیت فراوانی دارد. علائم شناسایی و درمان به موقع این اختلال می‌تواند در بزرگسالان منجر به مشکلات و پیامدهای مخرب تری باشد.

اختلال در کودکان

اختلال استرس پس از سانحه در کودکان چگونه اتفاق می‌افتد؟

اصطلاح PTSD در کودکان زمانی استفاده می‌شود که کودکی با سانحه‌ای آسیب زننده مواجه شده که آن سانحه تاثیر بسیار عمیقی در روند زندگی اجتماعی روزمره و حتی تحصیل کودک گذاشته است. نباید فراموش کرد که شناسایی اختلال استرس سانحه در کودکان پیچیده‌تر از تشخیص همین اختلال در بزرگسالان است، زیرا کودکان به سختی قادر به شناسایی و درک دنیای پیرامون و احساسات واقعی خود هستند بنابراین والدین باید نسبت به تغییرات و شناسایی علائم در کودک هوشیار عمل کنند.

ویدیو مربوط به سریال سی روز تا پیروزی می‌باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

شرایط ایجاد اختلال استرس پس از سانحه در کودکان :

اختلال استرس پس از سانحه در کودکان زمانی شروع به نشان دادن خود می‌کند که کودک به طرق مختلف از قبیل: شنیداری، دیداری و یا با حضور فیزیکی درگیر شرایط استرس آور می‌شود. ممکن است خود آن را تجربه کند یا شاهد تجربه کردن فرد دیگری باشد شرایطی از قبیل مرگ، خشونت فیزیکی، درگیری فیزیکی والدین، مرگ والدین یا یکی از اعضای خانواده، طلاق پدر و مادر و... همگی می‌تواند منجر به ظهور PTSD در کودک شوند. ناگفته نماند، میزان شدت و قدرت واقعه، سن کودک و زمینه ارثی خلق و خوی کودک در میزان تاثیرپذیری کودک از این وقایع نقش مهمی دارند.

علائم اختلال استرس پس از سانحه در کودکان :

از شایع‌ترین علائم اختلال استرس پس از حادثه در کودکان به بی‌قراری و آشفتگی، اجتناب از یاد آوری واقعه آسیب‌زا، افسردگی و اضطراب، پرخاشگری در مدرسه و خانه، اختلال در یادگیری و انجام تکالیف تحصیلی، احساس گناه، شب ادراری و مکیدن انگشت، گوش به زنگی مداوم، اختلالات خواب و کابوس‌های شبانه، زود رنجی و تحریک پذیری بالا، واکنش‌هایی مانند از جا پریدن‌های زیاد و به صورت افراطی، اختلال در تمرکز و توجه میتوان اشاره کرد.

اینستاگرام علی میرصادقی

درمان اختلال استرس پس از سانحه در کودکان :

درمان اختلال استرس پس از سانحه در کودکان معمولا بر پایه درمان رفتاری شناختی از درمان‌های دیگر موثر واقع می‌شود. استفاده از برخی درمان‌های جانبی مثل گروه درمانی و مواجهه سازی توسط متخصص روانشناسی نیز می‌تواند به سازگاری کودک با استرس کمک بسزایی کند. اینکه کودک بتواند به راحتی و با جزئیات کامل بدون هیچ گونه خجالت از رویداد آسیب زا و جوانب آن صحبت کند به روند درمان کمک فراوانی میکند. پس والدین باید کودک خود را تشویق کنند که با روانشناس خود احساس راحتی کند و مثل یک دوست همه آن واقعه را کاملا شرح دهد، همچنین صحبت کردن و در واقع همین خود ابرازی به تنهایی، حجم بسیار زیادی از بار استرس روی دوش کودک را بر می‌دارد.

از دیگر روش‌هایی که متخصصان روانشناسی برای درمان ptsd در کودکان استفاده می‌کنند، حساسیت زدایی منظم است. در ادامه با دو نوع درمان اختلال استرس پس از سانحه در کودکان اشاره میکنیم:

اختلال در کودکان

1- درمان شناختی

در این نوع درمان، درمانگر تلاش می‌کند راه‌های کنار آمدن منطقی با شرایط موجود و وصل کردن تعارضات کودک و سازگار شدن با وقایع پیرامون را با زبان کودکانه بیاموزد. در این حین فشار روانی بسیار زیادی از روی کودک برداشته می‌شود، در عین حال والدین نیز نحوه رفتار صحیح با فرزند را آموزش می‌بیند تا طوری با او رفتار کنند که رفتارهایشان عاری از هر گونه کنترل کردن مطلق، سرزنش کردن و ایجاد حس گناه در کودک باشد.

2- درمان دارویی

در درمان دارویی برای کودکان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه داروهای ضد اضطرابی تجویز می‌شود همچنین برای کودکانی که علائم همراه مثل پرخاشگری از خود بروز می‌دهند، داروی ضد اعصاب استفاده می‌شود. در مواقعی که کودک گوشه گیر است و در حال بروز علائم افسردگی از خود می‌باشد. داروهای ضد افسردگی تجویز می‌شود.

نتیجه گیری

از آنجا که PTSD در کودکان بسیار پیچیده‌تر از بزرگسالان است و دوران کودکی دوره تثبیت صفات و ویژگیهاست پس توصیه میشود با دیدن علائم این اختلال جهت درمان اختلال استرس پس از حادثه در کودکان اقدام کنید.

پیشنهاد ویژه ما، دوره شکوفایی به همراه ۱۰ جلسه مشاوره:

دوره ۸۰ ساعته شکوفایی
دوره هشتاد ساعته غیرحضوری در ۸ ترم | شکوفایی
این دوره مبتنی بر روانشناسی مثبت‌نگر و بر اساس آموزه‌های رئیس سابق انجمن روانشناسی آمریکا و پدر روانشناسی مثبت‌نگر (دکتر مارتین سلیگمن) می‌باشد و اکثر درس‌های آن توسط پژوهش‌های فرا تحلیل و دانشگاهی به اثبات رسیده است.

در صورتی که امکان شرکت در دوره را ندارید کتاب زیر را بخوانید :

گام به گام تا مدرسه کیفی
کتاب گام به گام تا مدرسه کیفی
کتاب گام به گام تا مدرسه کیفی به چهار مفهوم مهم تئوری انتخاب، واقعیت درمانی، مدیریت راهبرانه و مدرسه کیفی به طور کامل پرداخته است.
  • نویسنده : سارا نوری فر | کارشناس ارشد روانشناسی بالینی
    • امتیاز :
    • 6
    • 0
  • تعداد مشاهده : 12379 بار
  • مشاهده نظرات کاربران
  • تاریخ انتشار : 1398/12/12
نظر شما

ایمیل شما نشر نخواهد شد.فیلد های ضروری با * نشانه گذاری شده است.

تصویر امنیتی Refresh Icon

پیام شما بعد از بررسی نمایش داده خواهد شد

نظر خود را بنویسید

تمامی حقوق این وب سایت متعلق به موسسه آموزشی انتشاراتی بارسا می باشد.